"To pasja dodaje nam skrzydeł,
unosi nas wysoko, daje radość,
uczy wytrwałości, walczy ze
słabościami, przezwycięża strach,
dzięki niej rozwijamy się!"
Takie przesłanie przyświecało podczas moich ostatnich godzin wychowawczych.
W trakcie cyklu na temat zainteresowań, dzieci prezentowały swoje hobby, opowiadały o tym, co im sprawia radość i co robią w wolnych chwilach. Podsumowaniem kilku lekcji była niespodzianka dla moich uczniów – tajemniczy gość. Dzieci zgadywały kto zagości w naszej klasie? Było to bardzo zabawne. Z uwagi na to, że temat miał dotyczyć gastronomii, poleciłam przygotowanie czegoś smacznego. Uczniowie, w zaciszu domowego ogniska, zrobili pyszne śniadanka i wspólnie spędziliśmy czas na rozmowie i konsumpcji z naszym absolwentem - uczniem technikum gastronomicznego, który bez wahania przyjął zaproszenie na lekcję. Jakub z ogromną radością opowiadał zarówno o daniach i przysmakach, ale też o wyborze szkoły i formach nauki w technikum.
Dzieci miały okazję poznać zasady zachowania higieny, techniki krojenia warzyw, a także zobaczyć elementy stroju kucharza. Same też z chęcią opowiadały o swoim zaangażowaniu w przygotowanie śniadania, a ponadto z zaciekawieniem pytały o różne gastronomiczne ciekawostki.
Niezwykle profesjonalne podejście młodego pasjonaty sztuki kulinarnej zasługuje na ogromne uznanie.
Warto dostrzegać potencjał naszych uczniów i pielęgnować to, co w nich najcenniejsze.
Z całego serca polecam inspirację tym pomysłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz